27.11.2022

Украински експерт: Ток в Украйна няма да има до пролетта

В тази ситуация е изключително важно да запазим нервите и здравето си и преди всичко да вярваме в нашата победа, обобщава Владимир Омелченко…

Докато голямата война продължава и руските сили активно нанасят удари по инфраструктурата на Украйна, прекъсванията на електрозахранването, както планирани, така и аварийни, ще продължат. Трябва да се очаква, че постоянните “затъмнения” ще продължат до края на зимата.

Това заяви Владимир Омелченко, директор на енергийните програми в Центъра Разумков, предава UNN 

„Моята прогноза е много проста: ще има 100% спирания преди края на есенно-зимния период, но се надявам, че графиците ще бъдат постепенно по-меки и ще има по-малко аварийни спирания по-близо до пролетта. Но, отново, тъй като докато тази война продължава и врагът не се съобразява със законите на войната и нанася удари по цивилна инфраструктура до този момент ще има графици за спиране, планирано или извънредно“, каза Омелченко.

Нека добавим

Според експерта нужните автотрансформатори трябва да бъдат поръчани и да се чака за производство от няколко месеца до година. Струва си да се обърне внимание и на старите трансформатори в складовете на източните постсоциалистически страни – те могат да помогнат за възстановяването на енергийната система.

„Невъзможно е бързо да се замени напълно цялото повредено оборудване“, каза Омелченко.

Експертът коментира и последните атаки срещу украинските газови доставки на 17 ноември. Той казва, че такива атаки няма да доведат до критични проблеми, защото страната се е подготвила предварително.

„Да, имаше удари по източните региони, където е най-големият добив на природен газ в Украйна. Нивото на щетите е неизвестно. Но за разлика от енергоснабдяването, с доставките на газ няма да има такива критични проблеми. Имаме достатъчно запаси от природен газ в подземни хранилища и газови находища, които трябва да стигнат до началото на пролетта“, каза Владимир Омелченко.

Експертът призова украинците да помогнат на електроенергийната индустрия да се справи с прекъсванията. Най-важното е да наблюдавате топлината в радиаторите. Ако в жилището няма отопление повече от един ден, е необходимо да уведомите отговорните органи за това.

„В тази ситуация е изключително важно да запазим нервите и здравето си и преди всичко да вярваме в нашата победа!“, обобщи директорът на енергийните програми.

Припомням си

Премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че са необходими повече от 2,5 милиарда гривни за възстановяване на производството на повредените електроцентрали, а около 5 милиарда гривни са необходими за ремонт на съоръженията на операторите на електроразпределителните системи.