27.11.2022

София е парализирана! Протестно шествие върви по тези централни булеварди КАРТА

КНСБ и КТ “Подкрепа” подготвиха съвместна декларация със спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани.

Протест блокира центъра на София, предаде репортер на БЛИЦ.

 

Причина за недоволството – ефектите на кризата върху доходите и живота на българите. Преди това тръгна протестен митинг пред сградата на Народното събрание.

Протестиращите преминат с автошествие по маршрут: „Цариградско шосе“, Площада на авиацията, обратно по „Цариградско шосе”, НДК, Руски паметник, бул. „Т. Александров”, до пл. „Св. Александър Невски“.

В демонстрацията се включват превозни средства от цялата страна.

КНСБ и КТ “Подкрепа” подготвиха съвместна декларация със спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани.

Синдикатите ще внесат декларацията в Народното събрание с конкретни спешни мерки срещу. Те настояват за увеличение на заплатите поне с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември достигна 18,7%.

Да бъде въведен необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата още през 2023 г., искат от КНСБ и КТ “Подкрепа”. От КНСБ са направили и разчети какъв би бил ефектът от това върху доходите на хората.

Ако от началото на 2023 г. минималната заплата стане 850 лв., след данъци и осигуровки работещите хора ще получават поне 665 лв. на месец. Ако бъде въведен и необлагаем минимум, хората на минимална заплата след плащане на осигуровките ще взимат 739 лв.

Прогнозите на КНСБ са средната брутна заплата догодина да достигне 1963 лв. Така след данъци и осигуровки хората ще получават средно 1537 лв. Но при въвеждане на необлагаем минимум в размер на 850 лв., хората ще получават средно по 1627 лв. след налози. Това означава, че доходите на хората ще нараснат средно с 90 лв. на месец.

Според изчисленията на КНСБ, минималната заплата трябва да стане 1000 лв. от началото на 2024 г., 1175 лв. през 2025 г. и 1400 лв. от януари 2026 г. Така през 2024 г. при въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната заплата, след плащане на осигуровки работещите хора ще взимат поне 870 лв. на месец.

Синдикатът на служителите в затворите също се включи в протеста.

Около 14 ч. президентът Румен Радев ще се срещне с ръководствата на синдикалните организации.