27.11.2022

Синоптичка от НИМХ шокира всички с тази прогноза за снега

Към края на седмицата се очаква краткотрайно понижение на температурите, но в неделя-понеделник отново ще имаме затопляне.

Температурите у нас все още ще са по-високи от климатичните норми за ноември. До края на есента ще останем в циркулация, която по-често ще ни осигурява температури около и над нормите. Ще има нахлувания на студени въздушни маси, които ще понижават температурите, но временно. Ако говорим за седмица напред, то отново ще има дни, в които ще имаме температури в интервала 15-20 градуса.

Тази прогноза обяви метеорологът от НИМХ Анастасия Стойчева, пише Факти бг. 

 

По думите й към края на седмицата се очаква краткотрайно понижение на температурите, в петък със северозападен, а в събота – североизточен вятър.

Това ще е сравнително за кратко, тъй като в неделя-понеделник отново ще имаме затопляне, особено в планините и планинските райони.

Затова пък, в този тип антициклонална циркулация, в ниската част от страната ще се формират инверсии и мъгли, задържащи се до около обяд.

От средата на ноември вече трябва да очакваме по-динамично време.

Снежна покривка, която да се задържи, все още нямаме. Това, което може да се каже по отношение на циркулационните особености, които предполагат да завали сняг в планините и той да се задържи, е, че това е малко вероятно.

Това няма да се случи до края на ноември, дори бихме могли да говорим за липса на такива условия и в началото на декември.

В края на ноември се очаква застудяване, което може да доведе и до снеговалеж в планините, но трайна и съществена снежна покривка до края на ноември – началото на декември не се очаква, посочи Стойчева.

Тя уточни, че сезонният характер на времето у нас се контролира и от по-далечно разположени и действащи фактори от системата Земя-атмосфера, свързани с океански течения в Тихия и Индийския океан.

“Всички сме чували за Ла Ниня и Ел Ниньо – двете прояви на течение (студено и топло), тръгващо от западното крайбрежие на Южна Америка и простиращо се на запад.

Ние ще останем в Ла Ниня циркулация и в началото на следващата година, което означава, че по отношение на метеорологичното време ще имаме големи контрасти в разпределението на валежите и температурите.

Има индикации, подавани от сезонните прогностични материали, зимата да е по-отместена напред във времето, а пролетта да стане по-дълга, но това предстои да бъде уточнявано”, каза още метеорологът.