27.11.2022

Полски експерт: Чака ви болезнен скок в сметките, ще има “дискотека” с тока, като през 90-те ВИДЕО

Това казва Кажимеж Станкевич, който е работил по изграждането на АЕЦ “Козлодуй”, а след това участва в създаването на ПАВЕЦ “Чаира” и централите в Маришкия басейн..

Битовите сметки за ток ще скочат болезнено, ако Европа затвори ТЕЦ-овете в България. Това заяви полски енергиен експерт, участвал в строителството на най-големите централи у нас по Bulgaria ON AIR.

Топлоелектрическите централи, които произвеждат ток, са основна част от енергийната ни система. Затварянето само на 40% от тях ще създаде проблем. Това ни обяснява Кажимеж Станкевич, който е работил по изграждането на АЕЦ “Козлодуй”, а след това участва в създаването на стратегически обекти като ПАВЕЦ “Чаира” и централите в Маришкия басейн.

“Ще имаме дискотека в захранването с електрическата енергия, обаче това ще го плати обществото, както през 1994 г.”, заяви енергийният експерт.

Ако част от централите затворят, ще се разчита на водните централи и на АЕЦ “Козлодуй”. Но е възможно ядрената централа да не се справи.

В Полша например, където има най-много топлоцентрали, са решили проблема със замърсяването от производството на ток.

“Има 80% централи работещи на въглища и в Полша стана така, че всички централи имат серопочистващи инсталации. Още в началото, когато беше подписан договорът в ЕС за 20% за възобновяеми източници, Полша се договори за 15%”, допълни Станкевич.

В България вместо да инсталират почистващи инсталации, собствениците предпочитат да затворят централите. Възможно е да се окаже, че водните централи и АЕЦ “Козлодуй” няма да смогнат на нуждите на България. Пускането на нова ядрена централа ще ни отнеме най-малко 10 години от решението за построяването й.