27.11.2022

Не е за вярване какво се случи на рибната борса в Бургас заради цената на чернокопа

Някои семейства се връщаха по няколко пъти за риба, като един от домакинството се нареждаше втори път на опашката.

Опашки за чернокоп се извиха в неделя сутринта на рибната борса “Краснодар”.

Цели семейства бяха пристигнали и мъкнеха пълни торби към спрелите наблизо автомобили. Купувачи от Бургас, Пловдив, София, се наредиха да чакат за прясната риба, чули, че тази есен е изключително богата на паламуд и чернокоп.

Килограм чернокоп вчера можеше да се купи за 6- 8- 10 лева. Рибата е едра и прясна. Около 11 часа обаче, виждайки че опашките продължават, търговците я заковаха на 8 лева килото. Мнозина от продавачите на сергиите бяха свършили стоката и припряно чакаха ново зареждане, за да не изпуснат многото клиенти.

Преди три дни, на рибната борса “Краснодар”, пуснаха чернокоп по …4 лева. Мнозина съзряха в това рекламен трик – новината се разчу из цялата страна и през почивните дни хората потеглиха към Бургас с автомобили и празни багажници.

Според рибарите обаче, това не е било въдица за купувачи. “Просто рибата наистина е страшно много, даже се притесняваме, че няма какво да я правим, а хората в един момент ще спрат да купуват”, обясниха морските вълци. По сергиите в момента има и паламуд- по 8 лева за килограм, веяният е 15 лева.

“Напълнили сме фризерите, има и за Никулден, и за цялата зима. Рибата ще пребори зимата. Помага ни в инфлацията. Лютеница не направихме, но през студените месеци ще ядем чернокоп на скара”, коментираха бургазлии.

Повечето купувачи споделяха, че даже няма да си играят да правят буркани с маринован чернокоп, а направо с торбичките го слагат във фризера. Преди да се замрази, рибата не трябва да чисти. Това се прави, чак когато решите да я готвите, даваха съвети по- опитните на опашката.

Някои семейства се връщаха по няколко пъти за риба, като един от домакинството се нареждаше втори път на опашката, докато останалите занесат купената риба до дома и се върнат отново с празни торби за нова партида.