27.11.2022

Започна се: Населени места в България останаха на тъмно, ето защо!

Уличното осветление, освен за селата, спира нощем и за някои от кварталите на Кюстендил..

Уличното осветление нощем за 70-те села в Община Кюстендил вече се спира заради икономии на електроенергия.

Осветителните тела, които по уличната мрежа са около 4500, се спират от 23 часа вечер до 5 часа сутрин. Спирането стана по график за отделните села и продължи две седмици, докато се синхронизира системата, на места се правят и ремонти.

Уличното осветление, освен за селата, спира нощем и за някои от кварталите на Кюстендил, сигнализират живеещи в областния град. Вероятно това се случва при пренастройването на системата и на часовниковия механизъм, казаха експерти.

Какви са икономиите от спряното нощно улично осветление пояснява специалист пред БНР: „По мои сметки около 1400 киловата се падат на час, което не е малко, ако го направиш светенето. Сега вече започва да свети уличното осветление, ако свети нормално, над 10 часа. На самата Нова година свети 14 часа и 40 минути. Това съм го засичал. Иначе зимния период свети от порядъка на 12-13 часа”.

„Нощното осветление за всички населени места няма да се спира в дните от Бъдни вечер до Ивановден заради многото празници тогава”, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Пак заради скъпия ток община Кюстендил събра в голямата заседателна зала служители от отдели и дейности, които имат близки функции и предмет на работа, както и тези от северните стаи в сградата. За да пести за отопление, ще се ползва основно тя, а Общинският съвет ще заседава в Килийното училище вероятно през цялата зима. То също се отоплява на газ.