27.11.2022

Бургаските митничари удариха нелегална мини рафинерия и незаконен винпром СНИМКИ

Иззети са 4200 литра етилов алкохол и 2600 литра дизелово гориво.

Близо 4200 литра етилов алкохол и 2600 литра нелегално дизелово гориво откриха в два имота в Котел служители на Териториална дирекция “Митници Бургас”, съобщават от пресцентъра на ведомството.

На 09.11.2022 г. служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” извършват проверка на регистриран „казан” – специализиран малък обект за дестилиране (СМОД) и граничещ с него частен имот на територията на селище в община Котел.

 

В хода на контролните действия инспекторите откриват в пригодено за склад помещение в жилищния имот десетки туби, бидони и варели пълни с общо 4125 литра етилов алкохол с измерено средно алкохолно съдържание 45% vol.

За алкохола не са представени документи за обезпечен или платен акциз от собственика на имота, стопанисващ като едноличен търговец и съседния СМОД.

При проверка на друг специализиран малък обект за дестилиране в селището, митническите служители откриват в съседно на СМОД-а помещение (метално хале) различни по обем съдове съдържащи общо 2579 литра енергиен продукт с характеристики на дизелово гориво.

Установено е, че собственик на горивото е физическо лице ползващо халето под наем. Той не е представил документи за горивото и в обясненията си твърди, че го изкупувал от шофьори на преминаващи товарни автомобили.

Нелегалният алкохол и нелегалното гориво са иззети. По случаите предстои образуване на административнонаказателни производства.